De nye er ikke så gale

Det kryr av nye spillere på Fana GK for tiden. Siden jeg har ansvar for teorien på VTG, vet jeg litt om hvor mange nykommere det er. Kursene er fulle. Alle er positive og glade.

Jeg bruker litt tid på å forberede dem på det som venter. Forklare litt hvordan vi golfere egentlig er. Vi kan bli irriterte i mange situasjoner. Altfor mange egentlig. Jeg har selv fått kjeft uten å skjønne helt hvorfor. For noen år siden måtte jeg gå av banen i en turnering etter syv hull med vond rygg. Han ene i treerballen vår nektet å ta meg i hånden fordi “sånt gjorde man bare ikke”.

Enkelte steder og i enkelte grupper handler det kun å bli ferdig med runden så fort som mulig. Få ned spilletiden. Og når man har fått den ned skal man ha enda kortere runder. Aldri tid til å glede seg skikkelig over noe tydeligvis. Vi fokuserer enormt på irritasjonsmomenter, samme hvor små de egentlig er.

Nybegynnere er et slikt irritasjonsmoment. Men mye av det er basert på gamle myter og fordommer.

“Nybegynnere fikser ikke nedslagsmerkene sine”

De er ikke så flinke til å ta nedslagsmerker på alle greener nei. Og de tar ekstremt sjelden sitt eget – fordi de ikke klarer å lage dem. Hvor ofte treffer en med 48 i handicap greenen med et perfekt slag og lager et skikkelig merke? Nesten aldri.

“Nybegynnere spiller treigt”

Nja. Egentlig ikke. De spiller like fort som oss. Mange av dem har veldig gode rutiner. Tar ikke mange prøvesvinger. Går kjapt til ballen. Tenker ikke over vær, vind, flaggplassering, dagsform, køllevalg eller vurderer om det er 148 eller 149 meter igjen om om knockdown 6er jern er tingen eller om et 7er holder. De bare svinger og går videre.

Men de spiller mer. De slår flere slag. Derfor tar det litt mer tid. På et par 3 skal en fersk golfer slå ut skjevt og kort, prøve en pitch til greenen men misse den, duffe den første chippen, chippe til fire meter fra flagget og minst toputte.

Rutiner og slag er ikke problemet. Det er bare det at man har litt flere av dem når man er helt ny.

“Nybegynnere blir ikke en del av klubben”

Hvis det skjer, er det ikke hans eller hennes feil. Da er det vi som har sviktet. Vi må invitere dem inn. Vi må vise at vi er ufarlige. Ganske snille. Litt sjarmerende. Og har dårlig humor. Vi må fortelle hvem vi er og ta vare på dem.

Faktisk er veldig mange nye golfere flinke til å bli aktive i klubben. I hvert fall hos oss. Det er heller ofte de rutinerte ringrevene som ikke lar seg rive med av fellestreninger og turneringer. De er fornøyde med å spille slik de alltid har gjort. 16.40 hver mandag, tirsdag og torsdag med de samme tre kameratene som de har spilt med hver mandag, tirsdag og torsdag i 11 år kl.16.40.

“Nybegynnere kan ikke regler”

Ok. Det er nok riktig. De kan veldig få regler. Men vis meg den klubbgolferen som er regelekspert. Vi er rimelig grusom på det. Vi kan noen grunnleggende regler som går igjen hele tiden. 5-6 av dem kanskje. Og det kan de også.

Fremtiden ligger i nybegynnere

Vi må ta godt vare på nye golfere. Ekstra godt. Skryte. Hjelpe. Inkludere. Være høflige.

Ikke le. Gjøre narr av. Kjefte. Klage. Bli irritert.

Snittalderen i de aller fleste klubber er høy eller veldig høy. Påfyll av yngre medlemmer er bare en fordel for oss og klubbene. Tenke over det neste gang du treffer på noen med Wilson helsett fra XXL.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.