Problemet med slagsporing

For bare 5-6 år siden var automatisk registrering og sporing av slagene dine en fremtidsvisjon. Utviklingen har vært enorm, men hva er det egentlig vi får? Er dette nyttig informasjon?

Aktørene

Game Golf – der siste versjon heter Game Golf Live – er kongen. Distribusjon via Apple, suksess med crowdfunding og masse oppmerksomhet via ambassadører som McDowell, Westwood og nettstjernene Crossfield, Shiels og Finch er blant årsakene til at GG er kongen.

Viktigst av alt er allikevel det faktum at produktet har fungert stort sett feilfritt fra første stund.

Arccos har forbedret sine brikker betraktelig. Arccos 360 er små og smarte. De har hele tiden lagt høyere i pris og manglet den store omtalen i sosiale medier. Avtalen med Cobra har ikke gjort stort for populariteten til hele systemet.

Shot Scope er en skotsk nykomling som imponerte med sin første versjon. Den nyeste er ganske genial, da den inkluderer GPS i armbåndet du bruker for registrering av slag. Hvis du absolutt skal kjøpe et system er det Shot Scope du bør satse på.

Men – det store spørsmålet gjenstår. Er det noen vits? Svakhetene deles av dem alle. Kun Shot Scope har en fordel i forhold til konkurrentene. Den er riktig nok stor, men ikke stor nok til å kalle konseptet som helhet perfekt.

Presisjon

Hvor registrerer systemet at ballen ligger? Med GPS ser den hvor du hele tiden slår neste slag fra. Dermed vet den også hvor ditt forrige slag endte, med mindre du har jukset og lagt ballen et annet sted. GPS systemets presisjon er en svakhet. Det er ikke nøyaktig nok til å skille fairway fra rough på meteren. Derfor kan all statistikk på fairwaytreff potensielt være feil. Du må korrigere manuelt, og da faller poenget bort.

Putting

Bare Shot Scope kan si med litt sikkerhet hvor flagget stod. De andre systemene gjetter. Derfor er statistikk for putting meningsløst.

Shot Scope har altså en fordel her. Ganske stor, men også denne vil lide under GPS systemets manglende presisjon. For all del – det er ekstremt nøyaktig, men i golf snakker vi om at 2-3 meter utgjør enorme forskjeller på putting.

Baneforhold og vær

Regnet det? Blåste det stiv kuling? Var det tørt og mye rull?

Systemene vet ikke dette. Det vil være utrolig store forskjeller på en drive på tørr bane i Portugal og en på søkkvåt vestlandsbane. All lengdestatistikk for hver eneste kølle vil derfor være bortkastet.

Ta med at høydeforskjeller heller ikke har noe å si på registreringen, og du har et problem.

Din form

Sov du godt? Vært ute sent dagen før? Glemt matpakken og følte deg trøtt på slutten av runden? Småskadet med vondt i hånden?

Personlig form påvirker slagene dine. Heller ikke dette tar systemet hensyn til.

Valg av slag

Liker du å prøve deg på forskjellige typer slag? Slå ekstra hardt til et åtterjern? Rolig sekser?

Med en kølle som for eksempel sand wedge slår du svært mange forskjellige typer slag på et vidt spenn av avstander.

Slagsporing aner ingenting om dette. Alt må om nødvendig registreres manuelt.

Det nyttige

Hva gjør så egentlig disse systemene? De utfører noen svært enkle oppgaver som gir en veldig grunnleggende statistikk.

Antall slag totalt registreres. Dette har du neppe problemer med å gjøre med en blyant.

Du får statistikk på antall putter. Heller ikke dette er revolusjonerende.

Statistikk på hvor mange ganger du bruker hver kølle kan være nyttig, men også dette vil påvirkes av alle nevnte faktorer. Jeg opplevde med Shot Scope at jeg brukte 5i kanskje en gang i løpet av fire runder. Det var avgjørende for at mitt neste jernsett ble 6-PW med #4 hybrid som neste kølle.

Deling i sosiale medier. Skryting. Her funker det fint. Du kan gjøre noen artige ting her.

Alt i alt gjør disse systemene ingenting som tilsier at statistikken skal være god nok til å brukes uten å utvise varsomhet. Du bør føre en form for dagbok sammen med rundene for å vise i ettertid at for eksempel en runde i liten storm på en skotsk linksbane ikke sier så mye om lengdene dine.

 

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s