Lær om wedger

For å beherske nærspillet må du forstå hvordan wedgene fungerer.

Wedgetyper

De forskjellige wedgene deles inn i typer som hver går over flere grader loft.

Pitching wedge

Er for de fleste den siste og korteste køllen i jernsettet. Noen kjøper PW i samme serie som de andre wedgene, men dette gjelder først og fremst veldig gode spillere.

PW er normalt 43-46 grader.

Gap wedge

Dekker gapet mellom jernsettet og de korte wedgene. Å gå rett fra en PW på 45 grader til en SW på 56 grader kan gi et stort tomrom i lengde. Det er viktigere å ha jevnt mellomrom på de korte køllene enn de lange.

GW kalles også Approach wedge, og er normalt 48-52 grader.

Sand wedge

Som navnet sier brukes den ofte i bunkeren, men en sand wedge er ekstremt allsidig. Du bør ha en i bagen. Slag fra fairway, rough, bunker i tillegg til chipper og andre spesielle slag utføres med denne.

SW er vanligvis 54-58 grader.

Lob wedge

Den mest spesielle wedgen og kanskje den som er minst nødvendig for gjennomsnittsgolferen. Med lob wedge spretter ballen nesten rett opp og får lite lengde. Det er et spesialverktøy som krever trening for å beherske og ikke minst rettferdiggjøre å ta opp plass og vekt i bagen din.

LW er 60-64 grader.

Sammensetning

For å vite hva du bør ha i bagen må du starte med å finne ut hvor mye loft din PW har. Ikke ha for stort mellomrom.

Her viser Titleist Vokey hvordan de mener et oppsett kan være.

 

Bounce

Her ligger mye av nøkkelen for å lykkes med wedgene. Bounce er vinkelen mellom forkanten av wedgen og bakkanten som ligger mot bakken.

Digger Sweeper Slider

Hvis du er en spiller som slår ned i bakken med wedgene og tar klar divot – da skal du ha middels til høy bounce. Dette kalles “digger”.

Plukker du ballen pent fra gresset er du en “sweeper/slider” og skal ha lav til middels bounce.

Grunnforhold

Baneforhold kan også påvirke valget ditt. Myke forhold tilsier høy bounce, fast bane betyr at du bør ha mindre bounce. På fast underlag vil wedgen nærmest sprette opp og dunke til ballen hvis du har for mye bounce.

Å velge etter forhold er underordnet teknikk. Velg først og fremst noe som passer svingen din.

Bruksområde

Hvis du vet at du skal bruke en wedge kun i bunker og rough kan det være fordel å velge bounce i forhold til dette. Samme hvis du vet at du skal slå nærmest kun fulle slag med den – som man ofte gjør med en gap wedge.

Grind

Grind er måten sålen er utformet på. Ved å slipe av materiale og velge fasong, kan produsenten gi den spesielle karakteristikker.

Først de siste 2-3 årene har grind for alvor blitt aktuelt. Det er tilgjengelig for vanlige golfere, men de bryr seg sjelden om det. Går de glipp av noe? Nei. Egentlig ikke. Produsentene har i mange tilfeller tatt valget for deg, og gitt wedgen en grind de mener passer. Her er det snakk om kostnader og marked. Det er lettere å lage noe som de tror passer flest mulig enn å lage noe individuelt hver gang.

I enkelte merker kan du velge forskjellig grind i mange loftversjoner. Da bør du ta deg tid til å lese hva de bidrar med, hvorfor de er laget slik de er og basert på dette kjøpe en som passer ditt spill.

Gjennom verktøy som Callaway Wedge Selector får du anbefalt loft, bounce og grind. De fleste vil ende opp med den mest allsidige innen alt.

Her er eksempel på såler med forskjellig grind fra Vokey.

 

Riller

Under perfekte forhold uten noe som kan komme mellom ballen og slagflaten, trenger du egentlig ikke riller. Deres funksjon er nemlig å transportere bort vann, jord, gress og annet som gjør at du kan få dårlig ballkontakt. Bruk alltid børste for å holde rillene rene.

Utformingen av rillene har i moderne tid blitt regulert for å hindre overdreven backspinn. Kølleprodusenter har svart med ny teknologi, blant annet mikromønster laget med laser. Disse mikrorillene har mikroskopisk effekt, og du som forbruker trenger ikke å legge vekt på dem når du skal velge wedge. De aller fleste har uansett slike på sine wedger.

Gjentatte tester har vist ørsmå forskjeller i spinn mellom merkene. Den tidligere kølleprodusenten Nike var faktisk ledende på området, men fikk sjelden honnør for det. Du kan altså droppe alle tanker rundt riller, så lenge du holder dem rene.

Vektfordeling

Progressiv vektfordeling i wedgene har blitt vanligere. Hodene er laget for å gjøre jobben på forskjellige måter i forhold til hvilken loft de har. En gap wedge har mer vekt nederst i hodet, slik at balltreffet fra fairway blir solid. En sand wedge har ganske nøytral vektfordeling, mens en lob wedge har vekten plasser litt høyere. På en lob wedge får du nemlig ballkontakt litt langt opp på slagflaten, og du trenger derfor litt ekstra vekt der for å få kontroll på ballen.

Finish

Overflaten er oftest grå. Eller “satin” som det gjerne kalles. Du får også wedger i sort, brunt og spesialfarger. Wilson og Mizuno har hatt blå wedger. Dette er ikke nøye og har ingen effekt på spillet. Velg det som er fint.

Raw finish er rå og ubehandlet. Disse vil ruste i løpet av kort tid. Ikke altfor langt tilbake i tid trodde man at rust ga mer grep på ballen og mer spinn. Det er ikke tilfelle, men du ser allikevel veldig rutinert ut med en rusten wedge i bagen.

Det finnes faktisk egne teknikker for å ruste wedgene (en av dem involverer cola), gi dem “oil can” behandling eller en brent finish som kan gi flerfarget utseende. Slå deg løs hvis du vil.

 

Velge wedger

Å få teste wedger er en sjeldenhet. Du bør derfor velge basert på følgende;

  • Teknikktest for å finne ut om du er digger eller sweeper/slider.
  • Finne loft på PW og gi deg selv 4 grader mellomrom oppover.
  • Grundig baneprøving av wedger du kan låne fra kjente.
  • Velg grafittskaft hvis du sliter voldsomt med høyden og syns de virker tunge. Ellers er standard wedge flex greit for så godt som alle.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s