Fakta på Fredag – Spinn

Golfballens rotasjoner er gjenstand for enkelte myer og feiloppfatninger. Kan du virkelig gi en golfball sidespinn? Finnes det en drømmeløsning på spinn med driver? Og hvorfor slår du så langt med moderne jern?

Sidespinn

Du kan ikke spinne en golfball i to forskjellige retninger. Den vil alltid måtte rotere bakover for å få oppdrift. Sidespinn er egentlig backspinn som har forskjøvet seg litt.

Når du treffer ballen litt skjevt og har et køllespor som ikke er innenfor akseptable rammer for golfballen, svarer den med å falle litt til en av sidene. Den perfekte linjen fra topp til bunn som du ønsker å se den rotere, blir erstattet med en skjev linje til en av sidene.

Foto: 3JackGolfBlog

 

Det kan virke kverulerende å ikke omtale en slice som sidespinn, men det er altså egentlig bare backspinn spinner i feil vinkel.

Når det gjelder toppspinn – det skjer bare ikke. Bortsett fra med putteren selvsagt.

Driverspinn

Helt siden TaylorMades SLDR driver har det vært enormt fokus på spinn og launch. SLDR var en feilslått lansering, og et konsept forbrukerne ikke klarte å forstå. Når det i tillegg krevde ekstremferdigheter var det dømt til å mislykkes. TaylorMade ville ha deg til å slå 17 grader launch angle og 1700rpm spinn. Det måtte til for å oppveie for SLDRs plassering av tyngdepunkt i hodet, og få ballen til å fly så langt som du ville.

Snittet på PGA Tour er 11.2 grader og litt over 2600rpm. Fordelen denne gjengen har, er køllehastighet på 112mph i snitt. Langt over de aller fleste hobbygolfere. På LPGA har spillerne hastighet på 94mph, og kan lettere sammenlignes med vanlige golfere. De har 14 grader launch og 2600rpm spinn. Hvis du svinger roligere ønsker du altså se høyere launch angle.

Det du ikke vil ha er for lite spinn. Noen ser for seg at så lave tall som mulig er det beste. Da må du altså samtidig presse fram en launch angle som passer, for disse to henger tett sammen.

Så lav spinn som mulig er alene ikke ideelt med driver.

 

Slå ned for spinn

En myte som ikke dør – du må slå ned på ballen for å få backspinn med wedgene. Både ja og nei. Mest nei, fordi retningen med køllen ikke trenger å være nedover. Det er vinkelen på køllehodet i forhold til bakken som avgjør. Du kan gjerne ha veldig grunn retning inn mot ballen, slik det demonstreres i klippet under. Du er ikke nødt til å ta en gigantisk divot for å få stopp på greenen.

 

Lengde med jern

Hvorfor går moderne jernkøller så voldsomt langt? Lavere loft enn eldre modeller påvirker litt. Det er klart at en kølle med 30 grader loft får ballen til å fly lengre enn en med 35 grader.

Langt skaft bidrar også, men de aller fleste har ikke god nok teknikk til å utnytte fordelen av lengre skaft.

En viss trampolineeffekt og moderne teknologi i hodet gir større ballhastighet. Dette er en svært viktig årsak, men de siste ekstreme meterne er forårsaket av vår venn spinn.

Her snakker vi minimering av backspinn med jern. Det skal være akkurat nok til å holde ballen flytende, virker det som. Et jern bør egentlig spinn cirka 1000rpm per tall på hodet. 8er jern 8000rpm. 6er 6000rpm. Når vi ser 6er jern som spinner 4200rpm er det egentlig noe galt. For deg som spiller betyr det at ballen flyr lengre, men du mister kontroll. Du vil ha høyde og backspinn. Du har ikke lyst til at jernslagene skal rulle ut. Driveren kan rulle, for slagene du slår med den har god sikkerhetsmargin på lengde. Hvis du slår et 6er jern 145 meter til en green forventer du at ballen skal stoppe på greenen hvis du treffer den. Med moderne, langtslående jern er det ikke sikkert at det skjer.

Vær bevisst på spinn med jern, og du kan få mer kontroll. Sjekk dette klippet fra Rick Shiels med sin vanlige-golfer-hjelper. Legg merke til spinntallene og rull. Har du lyst til at PW skal rulle ut 7 meter etter landing? Eller 7er jern 9 meter rull?

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s