Fakta på fredag – skaft

Å være bevisst på skaftet gjør køllekjøpet ditt mye tryggere. Og tryggere køllekjøp betyr mindre sannsynlighet for at du sløser bort pengene på feil utstyr som havner på finn.no. Her er litt fakta om golfskaft.

Flex

Den åpenbare først. Flex – skaftets stivhet. Gode gamle LARS(X) er der fremdeles – dame, senior, regular og stiff på norsk. Og extra stiff. Men de betyr svært lite når alt kommer til alt. Regular er ikke bare regular. Faktorene som påvirker skaftets egenskaper er mange.

Du må for all del bruke flex som guide når du kjøper en kølle, men hvis du vil være litt mer nøye sjekker du et par andre tall.

Vekt

Størrelse teller ikke når det kommer til golfskaft, men vekt betyr enormt mye.

Flex påvirkes av skaftets vekt. Et ultralett skaft i stiff flex kan spilles mykere enn et veldig tungt skaft i regular flex. Derfor sjekker du tallene på skaftet. Se etter “G” eller “Grams”. Noen ganger kan det også være merket “Regular 45” for å vise flex og vekt.

OKFG er av den klare mening at vekt faktisk er viktigere enn flex. Derfor skal du virkelig være nøye med dette når du kjøper skaft eller komplett kølle. Det kan redde deg fra fullstendig krise.

Driverskaft kan være så lette som 40-45 gram, men rundt 50-60 er mer vanlig. 70-75 gram begynner å bli tungt. Et tungt skaft passer for spillere med mye kraft, spesielt i overgang mellom baksving til framsving. Et lett skaft passer for spillere som sliter litt med høyde og fart.

Kick Point

Også kalt bend point. Dette er punktet for skaftet bøyer seg når du drar til med kjempekreftene dine. For mange vil det være overraskende hvor stor forskjell plasseringen av dette kan utgjøre for slaget ditt.

Et lavt kickpoint er vanlig i damekøller og for seniorspillere. De trenger litt mer hjelp og trøkk i bunnen av svingen. Seg for deg et mykt skaft der hodet får en pisk-effekt fordi kick point er plassert helt nede mot hodet.

For spillere med mer fart og kraft er middels kick point normalt. Det gjør at du har mer kontroll og ikke mister momentet du har ladet opp i skaftet for tidlig.

De virkelig sterke og hurtige spillerne har høyt kick point i skaftet. For vanlige hobbygolfere er dette sjeldent passende eller nødvendig.

Torque

Et forholdsvis ukjent begrep som sjelden brukes i markedsføring. Torque er vridningen i skaftet. Altså hvordan det vrir seg rundt sin egen akse. Dette er viktig å tenke på for de som slår virkelig langt og kraftfullt.

Torque angis i grader det kan vri seg. Lavt tall gir lite vridning. Høyt tall betyr flere grader vridning, og dette kan passe for spillere med lavere køllehastighet. Sammen med kick point gjør denne vridningen at du kommer tilbake til ballen med mer kraft og bedre retning.

Skal du bry deg om torque? Nei. 99 av 100 trenger ikke tenke på det. Vekt er langt viktigere. Kick point er også viktigere. De skaftene du kjøper når du har fått på plass disse to faktorene er tilpasset med torque som med stor sannsynlighet passer deg. Torque blir først og fremst en viktig faktor i veldig spesialiserte økter med custom fitting.

Lengde

I jern og wedger har du lite å bekymre deg for. Standard passer langt på vei de fleste golferne. Damekøller er kortere som standard. De eneste som bør tenke over det og sjekke målene sine med i det minste en “statisk fitting”, er høye personer og eventuelt de med korte armer. Ping har en fin oversikt i sitt system.

 

For hybrid og fairwaywood gjelder nesten alltid det samme. Du kan kjøpe bekymringsløst, med ett unntak. #3 fairwaywood har en tendens til å ha veldig langt skaft. Produsentene liker å ha wooden som flyr lengst, og strekker seg vel langt på skaftet. Dette løser du enkelt ved å heller kjøpe en #4 med kortere skaft. En kølle som også er lettere å håndtere og mer allsidig.

Driver er et problem. 45.5 tommer er normalt, men det er faktisk for langt. Snittet på proffene på PGA Tour er nærmere 44.5. Du ser det sikkert på TV – noen av dem ser ut til å ha veldig korte drivere. Og det har de altså.

Ved maks uttelling kan et langt skaft gi deg litt bedre lengde, og det er dessverre dette altfor mange legger vekt på. Tenk heller bedre snitt og bedre spredning når du prøver driver, og prøv et kortere skaft.

Fakta på fredag

Dette var første fakta på fredag. De fleste går inn i helgen med litt lett underholdning. Opplysningskontoret for golf velger heller å være litt opplysende.

Artikkelen inngår også i serien Golf 101 – lærerike artikler om golf.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s