Spinn og lengde

Hvordan oppnår produsentene disse utrolige lengdene med nye jernsett? De lurer deg litt, men ikke på måtene du tror. Før var det loft – nå er det spinn.

Når vi snakker om mer lengde med moderne jern, tenker de fleste lavere loft og lengre skaft. Disse to faktorene er bare en liten del av historien. Ja – det stemmer med spesielt lavere loft som en effektiv måte å få mer lengde, men de siste årene har de gått så langt med dette at det ikke er mer å hente. Derfor må vi over på neste punkt.

Spinn. Eller backspinn. En golfball spinner bakover. Med jern kan du ta cirka 1000rpm per nummer på køllen. Altså 7er jern spinner i utgangspunktet rundt 7000. I de fleste tilfeller litt mindre. Spinn er bra å ha med jern. Med driver vil du ha lite for å få lange slag, men med jern vil du jo ha kontroll. Om en drive er 232 eller 253 meter betyr sjelden noe. Jo lengre jo bedre. Men et jern – der vil du ha kontroll på lengden.

I tillegg vil du ha muligheten til å få ballen til å stoppe på greenen. Alle vet at backspinn gir deg litt kontroll over dette. Her kommer problemet med enkelte moderne jern – de spinner ikke nok.

Sjekk dette klippet der Rick Shiels tester Callaway Epic.

 

4800 og et snitt på 5300rpm med et 7er jern. Det er for lavt. De aller fleste spillerne i målgruppen til en slik kølle vil ha god høyde på slagene sine. De sliter kanskje med lav ballbane. De vil ha mulighet til å få ballen til å stoppe på greenen – hvem vil vel ikke det? Men hvordan skal de klare det når ballen spinner så lite?

Er Callaway de eneste som “jukser” her? Absolutt ikke. Vær oppmerksom på dette med stort sett alle merker. Hvordan skal så du som golfer og kunde takle dette? Les tester. Se videoer for å få tall på hva som skjer. Finn ut hva du kan forvente av køllene. Hvis du kan teste selv gjør du det. Hvis ikke må du stole på de som jobber for å gi deg informasjon. Se deg selvsagt ikke blind på lengde. Se heller etter kontroll og forutsigbarhet.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s