Jernkøller

Å kjøpe riktig jern gjør golflivet lettere. De kommer i tykke og tynne varianter, og du får her en liten innføring i hva som kjennetegner de forskjellige typene.

Det deles inn i tre forholdsvis brede kategorier innen jernkøller.

Super Game Improvement – SGI

Dette er køllene som tilbyr mest hjelp til spilleren. De kjennetegnes av store hoder, tykke såler og mye offset. Vekten i hodet er lagt hovedsaklig dypt nede i sålen og ut mot tåen. Da får du bedre uttelling på feiltreffene. Cavity i SGI jern er oftest uthulet, da vekten ikke trenger å ligge der. SGI jern er stort sett alltid støpt.

Loft på SGI jern er ofte veldig sterk. Produsentene vet at folk liker å si at man slår et visst jern veldig langt. Derfor er det en form for konkurranse blant dem om å ha det lengste jernet. Det viktigste er uansett at du selv vet hvor langt du slår hver kølle.

SGI jern gir ofte ballen mye høyde og myk landing. De aller fleste nybegynnere kan med fordel ha SGI som sitt første jernsett. Når du etter hvert blir eldre og får lavere svinghastighet, blir SGI jern igjen relevant. Ved lavere svinghastighet forsvinner mye av høyden på slagene. Dette vinner du tilbake med SGI jern.

Handicapvurdering: 20 og høyere. Lav til middels svinghastighet. Spillere som sliter med lengde og høyde.

Game Improvement – GI

Denne jerntypen er den største og bredeste gruppen. Det er ganske stor variasjon i utseende, men de viktigste trekkene er mindre offset, mindre størrelse på hodet og smalere linjer.

Med GI jern kan du få svært forutsigbare og kontrollerbare køller. Bedre spillere kan med større sannsynlighet gjenta slagene sine, og vil ha køller som tilbyr mer konstant lengde. GI jern er oftest støpt, men det finnes mange smidde alternativ.

Med moderne teknologi har GI jern beveget seg veldig nær players jern. Produsentene kan bruke tyngre metaller som tungsten og skjule det med overflatebehandling. Da får du rent og pent utseende, men mye hjelp og tilgivende egenskaper i hodet.

Handicapvurdering: 20 til 0.

Players/Bladkøller

De tynneste og peneste køllene er også de vanskeligste å beherske. Playerskøller krever presise balltreff hele tiden. De gir deg ingenting gratis, men hvis du først behersker dem er følelsen og kontrollen bedre enn hos de andre typene jern.

Kjennetegn er minimal eller ingen offset, svært tynne linjer og smal såle. Cavity er ofte helt ren, med bare enkel forming av stålet. Hodet er ofte laget i ett stykke og smidd. Prosessen med å smi jern er mer kostbar, men kan gi bedre følelse og framfor alt utseende.

Eldre køller av denne typen hadde tyngdepunkt langt inne mot hælen. Årsaken er at det var så lite metall ute ved tåen, og mye av tyngden lå inne ved hælen. Også her har tyngre metaller som tungsten og boron ført til bedre egenskaper i køllene. Vekt mot tåen har gitt et mer nøytralt tyngdepunkt, og moderne bladjern er ofte overraskende lette å beherske.

Handicapvurdering: 10 eller lavere.

Tips

Tenk over om du kjøper jern for alle dager på banen, eller bare de gode.

5-PW er et vanlig sett. Gode spillere vil ofte velge 3-4 i tillegg.

I SGI og GI kan du med fordel vurdere en GW/AW hvis PW er sterkere enn 45 grader. Dette vil gi en bedre overgang til wedgene dine. Å gå fra en sterk PW på for eksempel 43 grader til SW på 56 etterlater veldig stort gap i lengde.

Grafittskaft er nå ekstremt gode. Vurder om dette er riktig for deg. Ikke tenk “senior og dame bruker grafitt”. Selv på PGA Tour spilles det med grafittskaft, og de er ikke spesielt dårlige golfere.

Sjekk om du trenger flat eller upright jern. Lievinkel kan utgjøre store forskjeller avhengig av svingteknikk og høyde/armlengde.

Begrep du bør kjenne til

Offset – Hodet henger litt bak punktet der skaftet kommer ned. Hensikten er å gi spillere med middels til høyt handicap bedre balltreff og mindre sjanse for en slice.

Topplinje – Linjen øverst på hodet, som du ser tydelig ved adressering.

Cavity – Baksiden av hodet, hvor det er stor variasjon i utforming og vektfordeling.

Såle – Bunnen av køllen, som hviler ned mot bakken.

Hosel – Halsen der hode og skaft kobles sammen.

Ferrule – Plasthylsen som sitter i festet mellom hosel og skaft.

Lie – Hodets vinkel mot bakken, sett fra deg mot tåen, som kan justeres opp og ned.

Loft – Vinkelen på hodet. Lavere tall = mer lengde.

Trampolineeffekt – Slagflatens evne til å få høyere ballhastighet.

Tå/Hæl – Ytterste og innerste punkt på køllehodet.

Støpt – Hodet lages med flytende metall i en form.

Smidd – Solid stål formes til hode.

 

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s